Har det blivit lite för mycket av det goda i sommar? Ta en paus från lådvin, mäktiga middagar och fikapauser med en veckas detox.

Att detoxa är att rensa kroppen från de gifter och slaggprodukter som vi får i oss. Levern klarar generellt av att rensa kroppen från gifterna själv, men de flesta av oss mår bra av att ge kroppen en storstädning någon gång om året.

Under detoxen, som oftast varar i en vecka, äter du mycket frukt och grönsaker, undviker hel- och halvfabrikat och utesluter alkohol. I början av kuren kan du få ont i huvudet och känna dig trött, men det går snart över. Efter detoxen känner du dig piggare och får klarare hy. Många brukar också gå ner i vikt.

Det här ska du äta

Ät gärna vegetariskt, men vill eller kan du inte är lax, makrill, skaldjur och kyckling bra proteinkällor. Ät mycket frukt och grönsaker, gärna ekologiska. Bra kolhydratkällor är råris, fullkornspasta och quinoa. Bra fetter är avokado, nötter och frön, olivolja, rapsolja och linfröolja.

Det här ska du undvika

Utelsut kaffe, alkohol, läsk, vitt bröd, vanlig pasta, rött kött, hel- och halvfabrikat, socker, godis, glass och lightprodukter. Kan du inte ta bort kaffet helt, dra ner till en kopp om dagen.

Receptförslag

 Maten som passar bra under detoxen

NUVARANDE Rensa kroppen med detox
NÄSTA Fixa snabbt en mumsig macka