Av regeringens stora satsning på Matlandet går bland annat 800 000 till det lilla, lilla bäret havtorn. - Det är ett fantastiskt bär, säger forskare Kimmo Rumpunen på SLU som med pengarna ska ta fram en ekologisk odlingsmöjlighet av busken.

SLU:s avdelning Balsgård har fått runt 800 000 kronor av EU som ska finansiera projektet havtorn.
 – Roligt att vi äntligen får pengar! Vi har ju hållit på med havtorn sedan 1980-talet så det känns jättekul att få det här så vi kan fortsätta förädlingen, säger Kimmo Rumpunen, forskare på SLU. Pengen kommer från regeringens satsning på Sverige som Europas matland. Och havtorn är ingen dum satsning.
 –  Det är ett fantastiskt bär på alla sätt. Smakmässigt mycket gott och har ett flertal  hälsobefrämjande ämnen som vi kanske inte kan få i oss på något annat sätt.

Växer i sand

Havtornsbusken fungerar också mycket bra mot erosion eftersom den växer i sand.
  – I Kina använder man den mycket som just erosionsbekämpning och där odlar man runt 1 miljon hektar redan, säger Rumpunen som ser hur Sverige kan tjäna mycket på att börja odla havtorn för export. Det internationella intresset för bäret är gigantiskt.
 – Havtorn växer naturligt i Sverige, men bara på ny mark.
Busken kan inte konkurrera med gräs, då dör den undan. Därför växer den i Sverige längs kusterna och mest i Bottenviken där landet fortfarande höjs efter inlandsisen. Men det Kimmo och hans forskarkollegor håller på med just nu är att ta fram en buske som lämpar sig bra för odling.
 – Det är ett långt steg från naturen till odling. Den busken vi jobbat med är en blandning mellan en rysk/mongolisk/svensk art som är storfruktig och ger sötare bär.

Odlas på ett 30-tal platser i landet

Bären odlas just nu hos mellan 25-30 odlare i Sverige, några testodlingar.
 – Det tar 20-25 år i en växtförädling för att få fram en växt för odling, sedan är nästa steg att göra den odlingen ekologisk. De här pengarna vi fått nu ska vi använda till att utveckla odlingen så att den kan bli ekologisk, säger Rumpunen (bilden). Pengarna räcker tyvärr bara i ett år.
 – Jordbruksverket ger bara stöd för ett år i taget, men v

i hoppas att vi får pengar till nästa år också så vi kan slutföra det här.
När projektet startade var det tack vare en framtidsvision.
 – Man såg då framför sig hur vi i framtiden skulle se ett ökat behov av naturliga ämnen, som vi kan få från naturen. Jag tror att det här är en del av den nya kulturen, säger Rumpunen.
Och de fick helt rätt. I havtorn är det till exempel nästan tre gånger så mycket C-vitamin som i en apelsin.

Mycket säregen smak

  • Bäret innehåller olja i fruktköttet. Det är ovanligt för ett bär och kan jämföras med hur oliven är uppbyggd.
  • Bäret har mycket koncentrerad smak. Behövs endast runt 15% bär i en saft för att det inte ska bli för surt.
  • Smakar exotiskt, som en blandning av passionsfruk och apelsin. Säregen smak.
  • Innehåller stora mängder antioxidanter.
  • Finns nu att köpa i olika typer av juicer, men också på hälskosten och i delikatessbutiker som marmelader, sylter och dressingar.
     

Att äta:

Laxtournedos med havtornssmörsås och sparrispotatis

Havtorns- och äppelmarmelad

NUVARANDE Regeringen satsar 800 000 på det nya superbäret
NÄSTA Oväntat besök – i soppan