Zucchinipaj

En helgrön paj med mild smak av zucchini och två italienska ostar. Pajen kan förberedas helt och värmas i ugnen.
Allt om Mat
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl fullkornsvetemjöl - (180 g)
  • 1 - 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 400 g zucchini
  • 3 msk olivolja - (2 msk + 1 msk)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 ägg
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 dl parmesan - riven (70 g)
  • 1 dl fontinaost - riven

Gör så här

  1. Skär kallt smör i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt minst 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin längs med i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek zucchinin i omgångar, salta och peppra.

  3. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja 2–3 min.

  4. Förgrädda pajskalet ca 12 min. Vispa samman ägg och grädde. Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

  6. *Fontina är en italiensk hårdost med mycket aromatisk smak.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  7. Servera gärna zucchinipajen med bröd-sallad, bruschetta med tomat och basilika och italienska charkuterier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!