Zucchini- och chokladbrownie med apelsin- och chokladglasyr

Zucchini- och choklad-brownie med apelsin-chokladglasyr är saftiga och goda. Den lätt krispiga apelsinglasyren ger kakan ett lyft.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 g zucchini
  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk kaffe - starkt
  • 4 ägg

Glasyr

  • 150 g choklad - med apelsinkrokant
  • 2 msk espressokaffe - eller starkt brygg kaffe
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 3 msk kakao

Garnering

  • 50 g choklad - med apelsinkrokant

Tillbehör

  • grädde - vispad, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Ansa och grovriv zucchinin. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda smör- och sockerblandningen med zucchinin.

  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner dem i zucchinismeten. Tillsätt kaffe och ägg och vispa till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, 25 x 30 cm, eller i en rund form, ca 28 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt den kallna.

  4. Glasyr: Smält chokladen över vattenbad med kaffet. Vispa smör, florsocker och kakao krämigt. Tillsätt chokladen under vispning, blanda ihop till en jämn smet. Bred glasyren över kakan. Låt stå ca 15 min, så att glasyren hinner stelna. Riv över chokladen och servera, gärna med en klick vispgrädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!