3.73.73.73.73.7

Zucchini, fänkål och feta al forno är en variant på en välkänd grekisk rätt, Feta al forno. Det blir ett härligt matigt tillbehör till det grillade köttet. Grönsakerna kan skivas och blandas med övriga ingredienser i formen ca 2 timmar före gratinering.

För 4 personer:

Ingredienser

1 fänkålsstånd, stort
1 zucchini, stor
2 dl oliver, svarta och gröna urkärnade, gärna grekiska
2 vitlöksklyftor
2 + 2 msk olivolja
5 dl vatten
2 msk citron, pressad
1 kapsel grönsaksbuljong, t ex Fond du chef eller 1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 citron, gärna ekologisk
200 g fetaost

Tillbehör:

chiliflakes
örter, färska, t ex rosmarin, oregano, timjan

15 minuter + 50 minuter i ugn

Zucchini, fänkål och feta al forno – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa fänkål och zucchini och skär dem i skivor. Varva grönsakerna i en ugnssäker form. Strö över oliver.
  2. Skala och finhacka vitlöken och fräs den i 2 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt vatten, citronsaft, buljongtärning, salt och peppar. Koka vätskan ca 2 min och häll den sedan över grönsakerna.
  3. Skölj och skrubba 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i klyftor. Tryck ner klyftorna runt grönsakerna. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.
  4. Ta ut formen och lägg fetaosten på grönsakerna. Ringla 2 msk olja över osten och ställ tillbaka i ugnen ca 10 min tills osten blivit mjuk.
  5. Garnera med chiliflakes och örter och servera.
Fler recept med: Vegetariskt