55555

Zoodles med fetaost, kalamataoliver och semitorkade tomater är nudlar av zucchini. Har du ingen grönsakssvarv kan zucchinin hyvlas tunt, till exempel på mandolin, och sedan skäras i tunna strimlor.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g tomater, små, gärna i olika färger
1 zucchini
1 rödlök, liten
150 g fetaost
1 dl kalamataoliver

Dressing:

0,75 dl olivolja
1,5 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Yoghurtsås:

2 dl yoghurt, turkisk
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

ätbara blommor, t ex krasse
örter, t ex oregano

30 minuter + 1 timme i ugn

Zoodles med fetaost, kalamataoliver och semitorkade tomater – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 1 timme, tills tomatsaften börjat torka in och tomaterna blivit lite skrumpna.
  2. Svarva zucchinin med en grönsakssvarv. Skala och skiva rödlöken tunt.
  3. Dressing: Blanda  alla ingredienser.
  4. Yoghurtsås: Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten. Smaka av med honung och krydda med salt och peppar.
  5. Lägg upp zoodles, fetaost, oliver, tomater och lök på ett stort fat. Ringla över lite av dressingen och toppa med ätbara blommor och valfria örter. Servera salladen med yoghurtsåsen och lite mer dressing vid sidan om.
    pren