Zeytoon parvadeh – persisk olivsallad

Zeytoon parvadeh är en delikat persisk olivsallad med granatäppelsirap och valnötter som serveras som aptitretare eller sidorätt. Den ska gärna stå och gotta till sig i kylen några timmar och kan därför med fördel förberedas i god tid före servering.
Zeina Mourtada
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 450 g oliver - urkärnade, gärna både svarta och gröna
  • 3 dl valnötter
  • 1 granatäpple
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl granatäppelsirap
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk mynta - finhackad
  • 2 msk persilja - finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Finhacka dem. Halvera granat-äpplet och peta ut kärnorna. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Blanda ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar. Låt stå i kylen 2–3 timmar före servering men gärna över natten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!