Zeytinyagli patlican dolmasi – auberginedolmar

Recept på Zeytinyagli patlican dolmasi (auberginedolmar). Ät dolmarna rumstempererade så framhävs auberginens mjukt oljiga, goda smak.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3 auberginer - stora (ca 700 g)
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor - skalade
  • 4 tomater - stora
  • 2 tsk paprikapulver - sött
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 4 msk bladpersilja - hackad
  • 1 spetspaprika - grön

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 2 msk olja. Tillsätt tomatpurén och låt allt fräsa 2–3 min.

  2. Skär vitlöken i tunna skivor, grovhacka tomaterna och blanda ner i lök- och tomatfräset. Tillsätt paprikapulver och socker. Krydda med salt och peppar och låt det puttra utan lock ca 20 min. Tillsätt persiljan.

  3. Skala auberginen glest randig på längden med potatisskalare. Skär den i ca 4 tjocka skivor, gröp ut lite av köttet så att skivorna blir som små skålar.

  4. Sätt ugnen på 225°. Stek aubergineskivorna runt om i 1 msk olja så att de får färg och ställ dem i en ugnssäker form. Fördela tomatfyllningen i auberginebitarna. Kärna ur och strimla paprikan och lägg dem på toppen av tomatröran.

  5. Tillaga auberginen mitt i ugnen ca 40 min. Låt kallna.

Recept av Ebru Kelebek

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!