4.34.34.34.34.3

Recept på Zeytinyagli patlican dolmasi (auberginedolmar). Ät dolmarna rumstempererade så framhävs auberginens mjukt oljiga, goda smak.

För 10-12 personer:

Ingredienser

3 auberginer, stora (ca 700 g)
2 gula lökar
2 msk olivolja, + 1 msk
1 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor, skalade
4 tomater, stora
2 tsk paprikapulver, sött
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
4 msk bladpersilja, hackad
1 spetspaprika, grön

1 timme och 40 minuter

Zeytinyagli patlican dolmasi – auberginedolmar – gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 2 msk olja. Tillsätt tomatpurén och låt allt fräsa 2–3 min.
  2. Skär vitlöken i tunna skivor, grovhacka tomaterna och blanda ner i lök- och tomatfräset. Tillsätt paprikapulver och socker. Krydda med salt och peppar och låt det puttra utan lock ca 20 min. Tillsätt persiljan.
  3. Skala auberginen glest randig på längden med potatisskalare. Skär den i ca 4 tjocka skivor, gröp ut lite av köttet så att skivorna blir som små skålar.
  4. Sätt ugnen på 225°. Stek aubergineskivorna runt om i 1 msk olja så att de får färg och ställ dem i en ugnssäker form. Fördela tomatfyllningen i auberginebitarna. Kärna ur och strimla paprikan och lägg dem på toppen av tomatröran.
  5. Tillaga auberginen mitt i ugnen ca 40 min. Låt kallna.

Recept av Ebru Kelebek