40 minuter
Zarzuela – Spansk fisk- och skaldjursgryta med tomatbröd – gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i fina små tärningar. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja 2–3 min. Tillsätt paprika, paprikapulver, lagerblad, timjan och saffran.
- Häll över vin och vatten och smula ner fiskbuljongtärningen. Sjud under lock ca 5 min. Rosta mandelmjölet på medelvärme i en torr stekpanna tills det får lätt rostad färg. Finhacka persiljan. Blanda persilja och mandelmjöl. Rör ner hälften i grytan och spara resten till servering.
- Skrubba och skölj musslorna. Släng bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Koka upp en bottenskyla vatten i en kastrull med lock och ånga musslorna ca 5 min. Släng bort de musslor som inte öppnats.
- Skär bläckfisken i mindre bitar. Stek bläckfisken och räkorna hastigt i 2 msk olja i en het stekpanna. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar.
- Lägg fiskbitar i grytan och sjud under lock ca 5 min. Lägg ner musslor, räkor och bläckfisk och hetta upp grytan.
- Tillbehör: Skär baguetten i skivor och rosta dem. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Halvera tomaterna.
- Servera grytan med resterande mandelmjölsblandning, baguette och citronklyftor. Låt var och en ringla olja på brödet, gnugga skivorna med vitlök och sedan med en tomathalva.