Yoghurtsoppa med gröna linser, brynt smör och koriander

Det låter kanske lite konstigt med yoghurtsoppa, men smaken är svagt syrlig och med en god nötig smak av det brynta smöret.
Sophie Berlin
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök - liten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 förp gröna linser - gärna Go Green (285 g)
  • 25 g smör
  • 4 salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 2 lime
  • 25 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och ­vitlök, stek i 1/2 msk olja. Häll på 5 dl vatten och tillsätt buljong­tärningarna. Koka ca 5 min.

  2. Vispa i yoghurten och håll det varmt, det får inte koka! Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Mixa slätt med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  3. Häll av linserna genom en sil och skölj med kallt vatten. Smält smöret i en kastrull tills det blir brunt och doftar lite nötigt. Värm linserna i lite av smöret i en kastrull.

  4. Finstrimla salladslöken.

  5. Fördela linserna i tallrikarna. Häll över yoghurtsoppa. Lägg i salladslök och koriander. Ringla i brynt smör.

  6. Servera med koriander, bröd och lime att pressa över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!