3.93.93.93.93.9

Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas är en fruktig och god dessert. Färsk ananas ger fin smak till den krämiga färskost- och yoghurtfyllningen.

För 8 personer:

Ingredienser

1 ananas
1 dl sirap, vit
1 dl strösocker
1 msk citron, pressad

Pajskal:

225 g digestivekex
100 g smör

Fyllning:

4 gelatinblad
250 g färskost, naturell, rumsvarm
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl yoghurt, rysk
3 msk vatten, , rumsvarm

Garnering:

2 dl crème fraiche

45 minuter + 15 minuter i ugn + 4 timmar i kylen

Yoghurtcheesecake med ananas – gör så här:

  1. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar.
  2. Värm sirap, socker och citronsaft i en gryta under omrörning. Lägg i ananasen och koka under omrörning ca 3 min. Koka ananasen ytterligare ca 10 min, tills den är mjuk och lagen fått en sirapsliknande konsistens. Rör om då och då. Låt ananasen kallna i lagen. Låt ananasen rinna av och spara lagen till garnering.
  3. Pajskal: Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en slät deg. Tryck ut degen på botten och kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt pajskalet kallna.
  4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost, socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten. Värm vattnet i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen. Vänd ner ananasbitarna. Bred ut fyllningen i pajskalet, täck med plastfilm och låt stå i kylen ca 4 timmar.
  5. Vispa crème fraichen fast. Bred den över cheesecaken. Ringla över den sparade sirapen och servera.

 

Fler recept med: Bakning, Pajer