Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas

Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas är en fruktig och god dessert. Färsk ananas ger fin smak till den krämiga färskost- och yoghurtfyllningen.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 ananas
  • 1 dl sirap - vit
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad

Pajskal

  • 225 g digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 250 g färskost - naturell, rumsvarm
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl yoghurt - rysk
  • 3 msk vatten - , rumsvarm

Garnering

  • 2 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar.

  2. Värm sirap, socker och citronsaft i en gryta under omrörning. Lägg i ananasen och koka under omrörning ca 3 min. Koka ananasen ytterligare ca 10 min, tills den är mjuk och lagen fått en sirapsliknande konsistens. Rör om då och då. Låt ananasen kallna i lagen. Låt ananasen rinna av och spara lagen till garnering.

  3. Pajskal: Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en slät deg. Tryck ut degen på botten och kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt pajskalet kallna.

  4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost, socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten. Värm vattnet i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen. Vänd ner ananasbitarna. Bred ut fyllningen i pajskalet, täck med plastfilm och låt stå i kylen ca 4 timmar.

  5. Vispa crème fraichen fast. Bred den över cheesecaken. Ringla över den sparade sirapen och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!