Yoghurt- och saffransmarinerat kycklingspett

Saffrans- och yoghurtmarinerat kycklingspett får både fin färg och god smak av saffranet. Välj lårkött, som blir saftigt när det grillas.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 800 g kycklinglårfilé
  • 12 plommontomater

Marinad

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 g saffran
  • 2 krm curry
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt

Raita

  • 1 dl koriander och mynta - blad av
  • 1 grön chili - t e x spansk peppar
  • 1 salladslök
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 lime
  • 1 tsk ingefära - riven färsk
  • 1 tsk palmsocker - eller rårörsocker
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • naanbröd - eller pitabröd
  • smör

Gör så här

  1. Lägg grillspetten i kallt vatten om de är av trä. Putsa och skär kycklingen i mindre bitar.

  2. Marinad: Blanda yoghurten med saffran, curry, pressad vitlök och salt. Lägg kycklingbitarna i marinaden och ställ i kylen ca 4 timmar.

  3. Ta upp kycklingen ur marinaden och trä upp på spett varvade med tomater. Hetta upp grillgallret.

  4. Grilla spetten direkt över kol på grillgallret tills de fått färg, ca 15 min. Vänd spetten 4–5 gånger under tiden. Spetten är klara när kycklingens innertemperaturen är 70°.

  5. Raita: Hacka koriander och mynta. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och finhacka salladslöken. Blanda yoghurten med örter, chili och salladslök. Halvera limen och pressa ut saften. Rör ner saften i yoghurten och tillsätt ingefära, socker och salt.

  6. Pensla bröden med smält smör och värm på grillen. Servera kycklingspetten med raita och varma naanbröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!