Yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm

00000

Recept på yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm. Honung ger smak och sötma i kakan, sorbeten och saffranskrämen.

För 8 personer:

Ingredienser

4 dl yoghurt turkisk eller grekisk
1,25 dl honung
1 dl vatten
2 msk citron pressad

Hasselnötskaka:

100 g hasselnötter
50 g smör
2 äggvitor
1 dl honung
0,5 dl florsocker
0,5 dl vetemjöl

Saffrans- och yoghurtkräm:

1,5 dl yoghurt turkisk eller grekisk
1 msk honung
0,5 paket saffran (à 1/2 g)
1 krm vaniljsocker

Garnering:

bär t ex hallon, smultron, jordgubbar citronmeliss eller mynta

40 minuter + tid för sorbeten att frysa + 10 minuter i ugn

Yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm – gör så här:

  1. Blanda ihop yoghurt, honung, vatten och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Skeda upp och ställ sorbeten i frysen fram till servering.
  2. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna i en matberedare. Smält smöret. Lättvispa äggvitorna och blanda ner honung och florsocker.
  3. Tillsätt försiktigt det smälta smöret. Sikta i mjölet och vänd ner hasselnötterna.
  4. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något på galler innan bakplåtspapperet dras bort. Skär kakan i tunna remsor.
  5. Kräm: Blanda alla ingredienser och häll i en spritspåse.
  6. Lägg kakremsor i botten på tallrikar. Skeda upp sorbeten med en varm sked och lägg på kakan. Spritsa lite saffranskräm vid sidan om. Garnera med bär och citronmeliss eller mynta.

 

Fler recept med: Efterrätt och dessert