20 minuter + 4 h marinering + 10 minuter på grillen
Yakitorispett – gör så här:
- Skär kycklingen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Kycklingen behöver inte putsas utan allt fett ska vara kvar; det är det som blir gott när det grillas och får en karamelliserad yta.
- Skala och riv vitlöken. Blanda kycklingen med vitlök, soja, ingefära och mirin. Låt marinera ca 4 timmar i kylen men gärna längre.
- Lägg träspetten i kallt vatten ca 2 timmar, de kan annars brinna upp på grillen. Se till att grillen är riktigt het.
- Trä upp kycklingen på spetten. Spara marinaden. Koka marinaden ca 5 min.
- Grilla spetten runt om ca 10 min. Pensla under tiden med marinaden. Grilla tills kycklingen har mycket färg och en karamelliserad yta.
- Servera spetten, eventuellt med ris och med marinaden, finstrimlad salladslök och shichimi togarashi.
Shichimi togarashi
10 min, ca 1 1/2 dl:
Pepprig fröblandning, god att strö över asiatiska rätter.
1 bit torkad pomerans
2 msk sichuanpeppar
2 ½ msk koreanskt chilipulver (gochugaru)
1 msk asiatiska torkade små chili
1 tsk mald ingefära
1 ark norialger
1 tsk svarta vallmofrön
1 msk rostade sesamfrön
1 msk hampafrön
Gör så här:
1. Riv pomeransskalet. Mixa eller mortla alla kryddor utom sesam- och hampafrön.
2. Tillsätt sesam- och hampafrön och mortla grovt, det ska fortfarande vara en del hela frön i blandningen.