Yakiniku med ponzudipp

Recept på yakiniku med ponzudipp. Välj ett rejält fettmarmorerat nötkött, gärna entrecôte eller biff. Den som inte har grill kan steka köttet på riktigt hög värme. 
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 4 dl sushiris
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk mirin (söt matlagningssake) - risvinäger
  • 4 tsk furikake - (japansk kryddblandning)
  • 4 ark norialger
  • 500 g nötkött - (entrecôte, biff eller wagyu)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 12 shisoblad - eller krispiga salladsblad
  • 1 dl gari - inlagd ingefära
  • 4 msk wasabi

Ponzu

  • 1 kombualg
  • 0,5 dl soja - japansk
  • 1,5 msk sake - torr sherry eller vitt vin
  • 1 msk mirin (söt matlagningssake) - risvin
  • 1 msk risvinäger
  • 1,5 msk citron - pressad eller yuzujuice
  • 0,25 citron - eller 1/3 yuzu, finrivet skal

Gör så här

  1. Ponzu: Koka upp kombu, soja, sake och mirin i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Blanda med risvinäger, citrussaft och -skal. 

  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda det färdigkokta riset med vinäger och mirin. Lägg upp i skålar och strö över furikake. 

  3. Klipp noriarken i mindre fyrkanter. Rosta dem snabbt i en stekpanna så att de får mer smak och godare ”crunch”.

  4. Skär köttet i skivor och grilla det snabbt på het grill. Krydda med salt och peppar. 

  5. Servera köttet med ponzudressing och ris. Slå in i små paket med norialger, shisoblad, gari och wasabi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!