Yakiniku med ponzudipp

Recept på yakiniku med ponzudipp. Välj ett rejält fettmarmorerat nötkött, gärna entrecôte eller biff. Den som inte har grill kan steka köttet på riktigt hög värme. 

För 4 personer

Ingredienser

4 dl sushiris
2 msk risvinäger
2 msk mirin risvinäger
4 tsk furikake (japansk kryddblandning)
4 ark norialger
500 g nötkött (entrecôte, biff eller wagyu)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
12 shisoblad eller krispiga salladsblad
1 dl gari inlagd ingefära
4 msk wasabi

Ponzu:

1 kombualg
0,5 dl soja japansk
1,5 msk sake torr sherry eller vitt vin
1 msk mirin risvin
1 msk risvinäger
1,5 msk citron pressad eller yuzujuice
0,25 citron eller 1/3 yuzu, finrivet skal

45 minuter

Gör så här:

  1. Ponzu: Koka upp kombu, soja, sake och mirin i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Blanda med risvinäger, citrussaft och -skal. 
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda det färdigkokta riset med vinäger och mirin. Lägg upp i skålar och strö över furikake. 
  3. Klipp noriarken i mindre fyrkanter. Rosta dem snabbt i en stekpanna så att de får mer smak och godare ”crunch”.
  4. Skär köttet i skivor och grilla det snabbt på het grill. Krydda med salt och peppar. 
  5. Servera köttet med ponzudressing och ris. Slå in i små paket med norialger, shisoblad, gari och wasabi.

 

Fler recept med: Grilla, Nötkött, Övrigt