Recept på wokade räkor med persikor och jordgubbar. En överraskande wok som blandar sälta och sötma. Mums!

För 4 portioner

Ingredienser

100 g glasnudlar
500 g räkor med skal alt 200 g handskalade räkor
2 morötter
1/2 purjolök
1 ask sockerärter (150 g)
2 vitlöksklyftor
1 stor rödlök
1-2 röda chilifrukter
3 lime
2 persikor
200 g färska jordgubbar
1 liten burk lätt kokosmjölk (250 g)
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dk japansk soja
1 dl grovhackade cashewnötter
raps- eller matolja
salt + nymald svartpeppar

30 min

Wokade räkor med persikor och jordgubbar – gör så här:

  1. Tillaga glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Klipp dem i mindre bitar.
  2. Skala räkorna. Ställ dem åt sidan.
  3. Skala morötterna och skär dem i tändsticksstora tunna stavar (alt skiva dem tunt). Skölj och strimla purjolök och sockerärter. Skala och finhacka vitlöken. Skala och klyfta rödlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Pressa ut 5 msk saft från 2 lime.
  4. Skölj, kärna ur och klyfta persikorna. Skölj och halvera jordgubbarna.
  5. Fräs morötterna i 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna ca 2 min. Tillsätt purjolök, sockerärter, vitlök, rödlök och chili. Fräs 1–2 min. Tillsätt kokosmjölk, sweet chilisås, soja och limesaft. Låt puttra 3–5 min.
  6. Tillsätt glasnudlar, räkor, persikor och jord­gubbar. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Strö över nötterna. Klyfta 1 lime och servera till woken.