Wienerschnitzel - en riktig klassiker

Wienerschnitzel är en klassisk restaurangrätt som går lätt att göra hemma. I restaurangkök friteras oftast de dubbelpanerade tunna kalvschnitzlarna, men här steker vi dem i smör i stället.
Allt om Mat
Servera wienerschnitzeln med kokt potatis, eventuellt smörslungad med finhackad persilja, samt lättkokta sockerärter.
Servera wienerschnitzeln med kokt potatis, eventuellt smörslungad med finhackad persilja, samt lättkokta sockerärter. Foto: Stefan Almers

Ingredienser

  • 4 kalvinnanlår - skivor (à ca 125 g)
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - - eller vit
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl ströbröd - fint
  • 1 msk smör - till stekning

Garnering

  • 4 citronskivor
  • 4 anjovisfiléer
  • 1 msk kapris

Tillbehör

  • 1 knippe potatis - ev smörslungad med finhackad persilja
  • 1 knippe sockerärter - lättkokta

Wienerschnitzel

  1. När du köper skivorna av kalvinnanlår kan de vara omkring 1 cm tjocka. Lägg en köttskiva i taget mellan två plastark, t ex en ituklippt plastpåse. Platta ut köttskivan med exempelvis undersidan av en kastrull till en ca 3 mm tunn skiva. Gör samma sak med de andra köttskivorna.

  2. Salta och peppra skivorna. Vänd dem först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd. Låt dem gärna ligga några minuter så att paneringen stelnar.

  3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek skivorna ca 3 min på varje sida på medelvärme. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett varmt fat.

  4. Garnera varje schnitzel med en citronskiva, ansjovisfilé och kapris. Servera med kokt potatis, eventuellt smörslungad med finhackad persilja, samt lättkokta sockerärter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!