Wienerbröd

Recept på wienerbröd. Baka frasiga wienerbröd och njut av nybakta wienerbröd. Bästa receptet hittar du här!

Gör så här:

Nygräddade, frasiga wienerbröd är något alldeles extra. Det är dock inte det lättaste bakverket att göra, så se till att hålla tungan rätt i mun. För att smöret inte ska flyta ut under gräddningen är det viktigt att degen inte blir för varm, så se till att ha ganska svalt i köket, och stoppa in degen i kylen så fort smöret börjar bli kladdigt och varmt under kavlingen.

  1. Blanda jäst, mjölk och ägg i en hushållsassistent eller stor bunke. Rör ner mjöl, socker, salt och 25 g smör i klickar. Arbeta till en fast deg, ca 5 min i hushålls­assistent eller 10 min för hand. Ställ degen i kylen ca 10 min.
  2. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Skär 475 g smör i cm-tjocka skivor och lägg dem på ena halvan av degen. Vik över den andra halvan av degen och nyp ihop. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.
  3. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen 10-15 min.
  4. Vispa ihop mjölk och marsànpulver och låt stå kallt ca 10 min. Ta ut degen och kavla ut den till drygt 1 cm tjocklek. Skär drygt cm-breda remsor. Tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225°. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbröden och en klick sylt i den andra halvan. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
  6. Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över wienerbröden. Njut bakverken nygräddade.

Recept från