00000

Hemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .

För 4 person(er)

Ingredienser

2 schalottenlökar
2 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk senap
2 msk kalvfond koncentrerad
5 cl whisky rökig, 2+1 msk
1 krm svartpeppar nymald
1 msk farin brun
2 msk soja kinesisk
1 msk grönpeppar (torkad)
1 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk smör

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
2. Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
3. Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.