Whiskysås à la Arne

Hemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .
Allt om Mat
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 tsk smör - + 1 tsk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk senap
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 5 cl whisky - rökig
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk brun farin
  • 2 msk soja - kinesisk
  • 1 msk grönpeppar - (torkad)
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 2 tsk smör i en  gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.

  2. Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.

  3. Rör ner 1 tsk smör precis före servering så att såsen blir blank.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!