00000

Wasabi, ofta kallad japansk pepparrot, är en pasta som finns färdig på tub i de flesta välsorterade affärer, i annat fall är det asiatiska specialbutiker som gäller. Wasabi liknar pepparrot i smaken, men är starkare. Använd den med en viss försiktighet.

För 6 person(er)

Ingredienser

900 g laxfilé skinn- och benfri, i bit
3 limefrukter i tunna skivor
6 grillpinnar tunna
2 msk wasabipasta
2 msk olja till pensling
3 msk sesamfrön
1,5 tsk salt

Tillbehör

5 dl jasminris + 8 dl vatten
1 gurka färsk
250 g sockerärter fäska
2 knippe rädisor
1 koriander kruka, färsk

1. Skär laxfilén i rektangulära bitar, lämpliga att sätta på portionsspett. Pensla grillpinnarna lätt med olja så att laxbitarna inte fastnar på pinnarna efter ugnsbakningen. Varva laxbitar och limeskivor på grillpinnarna.
2. Fördela och bestryk ovansidan på spetten med wasabipastan, pensla lätt med olja och strö på sesamfrön. Lägg ut spetten på en ugnsplåt.
3. Koka jasminriset enligt förpackningens anvisningar och sätt ugnen på 250°. Skär under tiden sockerärterna i fina strimlor, gurkan i stavar samt grovhacka rädisorna.
4. Salta spetten lätt och sätt slutligen plåten med laxen högt upp i ugnen. Låt den stå inne 4-5 minuter. Lägg upp riset på ett stort serveringsfat med laxspetten ovanpå. Fördela gurka, sockerärter och rädisor i grupper runt omkring, garnera eventuellt med färsk koriander, servera omgående och bjud japansk soja till.