Vörtknäckebröd - godaste matbrödet till julbordet

Det är riktigt gott med vörtsmak även på knäckebrödet. Färdig vörtmix innehåller maltextrakt och brödkryddor.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Vörtknäckebröd

  • 12 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk vörtmix
  • 3 dl kornmjöl - (ca 150 g)
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g) + ca 1 dl
  • mjöl - till utbakning

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, sirap, olja och vörtmix. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Dela en bit i taget i 6 delar och forma varje del till en bulle. Låt degen som du inte arbetar med ligga kvar under bakduk. Fukta gärna bakduken lätt.

  3. Kavla ut bullarna mycket tunt. Kavla sist med en kruskavel eller nagga med gaffel. Lägg bröden på  heta plåtar med bakplåtspapper.

  4. Grädda mitt i ugnen 3–4 minuter. Låt bröden kallna på galler, ca 12 timmar så att de torkar.

    Foto: Per Ranung

    Servera vörtknäckebrödet med en god fast marmelad med en gnutta saffran och knapriga pinjenötter. God till cheddar och andra ostar med nötig smak.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!