Recept på vörtknäckebröd. Färdig vörtmix innehåller maltextrakt och brödkryddor.

För 1 sats, 24 bröd

Ingredienser

Vörtknäckebröd

12 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 msk rapsolja
3 msk vörtmix
3 dl kornmjöl (ca 150 g)
3 1/2 dl vetemjöl (210 g) + ca 1 dl
mjöl till utbakning

40 min + 30 min jäsningstid

Vörtknäckebröd – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, sirap, olja och vörtmix. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Dela en bit i taget i 6 delar och forma varje del till en bulle. Låt degen som du inte arbetar med ligga kvar under bakduk. Fukta gärna bakduken lätt.
  3. Kavla ut bullarna mycket tunt. Kavla sist med en kruskavel eller nagga med gaffel. Lägg bröden på  heta plåtar med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen 3–4 minuter. Låt bröden kallna på galler, ca 12 timmar så att de torkar.
Fler recept med: Bakning, Fest, Jul, Matbröd, Övrigt