40 min + 30 min jäsningstid
Vörtknäckebröd – gör så här:
- Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, sirap, olja och vörtmix. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Dela en bit i taget i 6 delar och forma varje del till en bulle. Låt degen som du inte arbetar med ligga kvar under bakduk. Fukta gärna bakduken lätt.
- Kavla ut bullarna mycket tunt. Kavla sist med en kruskavel eller nagga med gaffel. Lägg bröden på heta plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen 3–4 minuter. Låt bröden kallna på galler, ca 12 timmar så att de torkar.
Foto: Per Ranung
Servera vörtknäckebrödet med en god fast marmelad med en gnutta saffran och knapriga pinjenötter. God till cheddar och andra ostar med nötig smak.