4.44.44.44.44.4

Vörtbröd med skinka, rödkål, senapsmajonnäs och cheddarost är en julig variant av Reuben sandwich, som är en klassisk macka med saltat kött, surkål och lagrad ost.

För 4 personer:

Ingredienser

8 skivor vörtbröd
2 msk smör, + 2 msk, rumsvarmt
16 skivor cheddarost, lagrad, gärna lite tjockare
8 skivor julskinka, gärna senapsgriljerad

Senapsmajonnäs:

1 ägg
3 dl rapsolja
2 msk senap, sötstark, grovkornig 
1 msk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
2 krm salt

Picklade senapsfrön:

2 dl vatten
2 dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
1 dl senapsfrön, gula

Tillbehör:

2 dl julrödkål, (hemlagad eller köpt, s k klassisk rödkål)

40 minuter

Vörtbröd med skinka och senapsmajonnäs – gör så här:

  1. Senapsmajonnäs: Knäck äg-get i en mixerkanna. Tillsätt olja, de båda senapssorterna och vinäger. Sätt ner en mixerstav i botten av kannan och mixa kraftigt tills allt gått samman till en fluffig majonnäs. Krydda med salt och ställ åt sidan. All majonnäs går inte åt, men överbliven majonnäs håller ca 2 veckor i kylen.
  2. Picklade senapsfrön: Koka ihop vatten, vinäger och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt senapsfröna. Koka upp och sjud på svag värme under lock ca 1 timme, fyll på med mer vatten om det behövs. Häll upp fröna med lagen i en väl rengjord burk. Förvara i kylen.
  3. Bred brödskivorna med 2 msk smör på båda sidor. Stek på medelvärme på en sida tills de är gyllenbruna, ta sedan upp brödskivorna och lägg dem med den stekta sidan uppåt. Lägg två skivor ost på varje brödskiva. Klicka på majonnäs. Lägg rödkål, picklade senapsfrön och skinka på hälften av brödskivorna. Lägg på de andra skivorna med ost som lock. Tryck ihop.
  4. Stek mackorna i 2 msk smör tills är gyllenbruna på båda sidor. Servera genast, gärna med mer majonnäs och varm rödkål.
Fler recept med: Fläskkött, Jul, Kött, Mackor