4.64.64.64.64.6

Vörtbröd äts med fördel hela julhelgen, så passa på och baka en dubbel sats.

För 2 limpor:

Ingredienser

1,5 dl vatten
4 dl vetemjöl, (240 g)
10 g jäst
1 tsk salt

Dag 2:

2 dl julmust
13 dl vetemjöl, (780 g)
2,5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk smör, rumsvarmt
0,5 dl vörtmix
0,5 dl sirap, mörk
40 g jäst
2 dl russin

Pensling:

smör

 30 minuter + 12 timmar i kyl + 1 3/4 timme jäsning + 40 minuter i ugn

Vörtbröd – gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå övertäckt i kylen ca 12 timmar.
  2. Dag 2: Blanda fördegen med ­övriga ingredienser i en hushållsassistent, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 45 min i bunken.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt   ugnen på  200°.
  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min. Pensla bröden med smält smör när de tas ut ur ugnen. Låt kallna på galler.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd