Vörtbröd

Vörtbröd äts med fördel hela julhelgen, så passa på och baka en dubbel sats.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 10 g jäst
  • 1 tsk salt

Dag 2

  • 2 dl julmust
  • 13 dl vetemjöl - (780 g)
  • 2,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl vörtmix
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 40 g jäst
  • 2 dl russin

Pensling

  • smör

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå övertäckt i kylen ca 12 timmar.

  2. Dag 2: Blanda fördegen med ­övriga ingredienser i en hushållsassistent, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 45 min i bunken.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt   ugnen på  200°.

  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min. Pensla bröden med smält smör när de tas ut ur ugnen. Låt kallna på galler.

Recept av Fredrik Björlin

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!