Vodka- och rödbetsgravad lax

Recept på vodka- och rödbetsgravad lax. Laxen får vacker färg i kanten av rårivna rödbetor och även lite smak tillsammans med vodka.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn (som varit fryst 3 dygn)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl havssalt - finmalt
  • 2 rödbetor - rårivna
  • 3 msk vodka

Gör så här

  1. Dra bort eventuella ben ur laxsidan. Lägg den med skinnsidan ner på ett fat eller i en plastpåse.

  2. Gnid in köttsidan på laxen med socker och salt. Skala och riv rödbetorna. Fördela det rivna ovanpå laxen och stänk över vodka.

  3. Förslut påsen om laxen ligger i påse och vänd den med skinnsidan upp. Ligger laxen på fat, vänd den med skinnsidan upp och täck med plast. Grava den i kyl 2-3 dygn.

  4. Vid servering, skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!