00000

Recept på vodka- och rödbetsgravad lax. Laxen får vacker färg i kanten av rårivna rödbetor och även lite smak tillsammans med vodka.

För 1 kilo

Ingredienser

1 kg laxfilé med skinn (som varit fryst 3 dygn)
1 dl strösocker
0,5 dl havssalt finmalt
2 rödbetor rårivna
3 msk vodka

Vodka- och rödbetsgravad lax — gör så här:

  1. Dra bort eventuella ben ur laxsidan. Lägg den med skinnsidan ner på ett fat eller i en plastpåse.
  2. Gnid in köttsidan på laxen med socker och salt. Skala och riv rödbetorna. Fördela det rivna ovanpå laxen och stänk över vodka.
  3. Förslut påsen om laxen ligger i påse och vänd den med skinnsidan upp. Ligger laxen på fat, vänd den med skinnsidan upp och täck med plast. Grava den i kyl 2-3 dygn.
  4. Vid servering, skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor.
Fler recept med: Buffémat, Fest, Förrätter, Påsk