Vitvinssås – såsen som passar alla typer av skaldjur och fisk

Recept på en god vitvinssås som passar jättebra till alla typer av fisk och skaldjur. Den är också mycket godare att göra själv.

Vitvinssås – gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Fräs lök och persilja i smör på svag värme utan att det tar färg.
  2. Tillsätt fiskfond och vin. Koka upp och reducera till 4 dl.
  3. Tillsätt grädden och koka ihop till 5 dl. Smaka av med salt och peppar.

 

Vitvinssås – allt du behöver veta:

En skvätt vin i såsen gör susen. Själva alkoholen är en smakbärare, och vinets syra och aromer ger såsen karaktär. Prova våra fyra smaksättningar för variation.

Vilket vin i såsen?

Vinet i såsen bildar en länk till vinet som ska serveras till maten. Om det inte handlar om några större mängder kan man gott använda samma vin som ska serveras till, men är det ett exklusivt vin är det bästa att välja ett något enklare till matlagningen. Undvik dock att hälla de värsta skräpvinerna i maten. Matlagningsvin utan alkohol går till exempel bort. Alkoholen är en smakbärare, och basen till matlagningsvinerna är inte heller av någon höjdarkvalitet.

LÄMPLIGT VIN som funkar att både hälla i såsen och servera till maten:

Domaine Lalande Sauvignon Blanc 2016 (75181), Frankrike, 72 kr.
Vinet har en frisk syrlighet och något gräsiga, lätt aromatiska toner.

Sätt smak på vitvinssåsen
Det är lätt att smaksätta såsen och få den anpassad till olika fiskrätter. Mixa till exempel rostad paprika i såsen före servering. Finhackade örter som gräslök, dill, dragon, körvel, basilika eller persilja passar fint. Även finrivet citronskal, fiskrom, cayenneppar eller dijonsenap är goda smaker till fisk och skaldjur.

 

VÄLJ VITA VINER med frisk, torr stil, helst utan någon fatkaraktär. Alltför aromatiska eller parfymerade viner, till exempel gewürztraminer, bör också undvikas. Det är framför allt syrligheten och aromerna i vinet som förhöjer smaken i en vitvinssås.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från