Vitlökssvängda bondbönor

3.93.93.93.93.9

Recept på vitlökssvängda bondbönor - fantastiskt gott! Bondbönor liksom många andra bönor måste alltid kokas, så att de giftiga lektinerna som finns i råa bönor, försvinner.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg bondbönor, färska, orensade
1 l vatten
2 tsk salt
2 msk smör
1 vitlök, klyfta
1 krm salt

Vitlökssvängda bondbönor – gör så här:

  1. Öppna skidan och ta ut de små  bönorna (sprita). Släng skidan.
  2. Förväll bönorna i kokande, saltat vatten 2-3 minuter.
    Häll av vattnet. Spola dem snabbt i kallt vatten.
  3. Skala bort det tunna skalet. Kvar är då ca 5 dl bönor.
  4. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner pressad vitlök och salt.
  5. Blanda ner ärterna i smöret och rör runt precis före serveringen.

Gott till grillat kött, t ex karré och jordärtskocksgratäng med curry.

Fler recept med: Ärter och bönor, Vegetariskt