Vitlökskyckling med kålfräs, örtbuljong och rostad tomat

Recept på vitlökskyckling med kålfräs, örtbuljong och rostad tomat. Ett av många underbara sätt att ta tillvara säsongens goda kål!
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,25 kruka timjan
  • 4 tomater
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Örtbuljong

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl konc kycklingfond
  • 4 dl vatten
  • 0,25 kruka timjan
  • 1 kruka persilja
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk citronsaft - färskpressad

Kålfräs

  • 400 g vitkål - och/eller savojkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk honung
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.

  2. Bryn kycklingen gyllenbrun runt om i 2 msk olja med krossade vitlöksklyftor och repad timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg över allt i en ugnssäker form.

  3. Skölj, halvera och stek tomaterna hastigt i kycklingpannan. Lägg över dem i ugnsformen. Ugnsstek kycklingen 15–20 min (innertemperatur 66°) – köttsaften ska vara klar!

  4. Örtbuljong: Skala och hacka lök och vitlök grovt, fräs hastigt i 1 msk olja i en kastrull. Häll på kycklingfond och vatten, koka 5 min.

  5. Tillsätt grädde samt plockad timjan och persilja. Mixa till en jämn och grön buljong med en stav­mixer. Tillsätt citronsaften.

  6. Kålfräs: Grovstrimla och fräs kålen hastigt i smör, olja och honung. Salta och peppra.

  7. Servera kycklingen på en bädd av kål i djupa tallrikar. Häll örtbuljongen runt om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!