Recept på vitlökskyckling med kålfräs, örtbuljong och rostad tomat. Ett av många underbara sätt att ta tillvara säsongens goda kål!

För 4 portioner

Ingredienser

4 kyckingfiléer
3 vitlöksklyftor
1/4 kruka timjan
4 tomater
olivolja
salt + nymald svartpeppar

Örtbuljong

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 dl konc kycklingfond
4 dl vatten
1/4 kruka timjan
1 kruka persilja
1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk färskpressad citronsaft

Kålfräs

400 g vitkål och/eller savojkål
1 msk smör
1 msk olivolja
1/2 msk honung
2 krm salt
2 krm svartpeppar

30 min

Vitlökskyckling – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Bryn kycklingen gyllenbrun runt om i 2 msk olja med krossade vitlöksklyftor och repad timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg över allt i en ugnssäker form.
  3. Skölj, halvera och stek tomaterna hastigt i kycklingpannan. Lägg över dem i ugnsformen. Ugnsstek kycklingen 15–20 min (innertemperatur 66°) – köttsaften ska vara klar!
  4. Örtbuljong: Skala och hacka lök och vitlök grovt, fräs hastigt i 1 msk olja i en kastrull. Häll på kycklingfond och vatten, koka 5 min.
  5. Tillsätt grädde samt plockad timjan och persilja. Mixa till en jämn och grön buljong med en stav­mixer. Tillsätt citronsaften.
  6. Kålfräs: Grovstrimla och fräs kålen hastigt i smör, olja och honung. Salta och peppra.
  7. Servera kycklingen på en bädd av kål i djupa tallrikar. Häll örtbuljongen runt om.