Vitlökskyckling med kålfräs, örtbuljong och rostad tomat
Ingredienser
- 4 kycklingfiléer
- 3 vitlöksklyftor
- 0,25 kruka timjan
- 4 tomater
- olivolja
- salt
- svartpeppar - nymald
Örtbuljong
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 0,5 dl konc kycklingfond
- 4 dl vatten
- 0,25 kruka timjan
- 1 kruka persilja
- 0,5 dl matlagningsgrädde
- 2 msk citronsaft - färskpressad
Kålfräs
- 400 g vitkål - och/eller savojkål
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 0,5 msk honung
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°.
-
Bryn kycklingen gyllenbrun runt om i 2 msk olja med krossade vitlöksklyftor och repad timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg över allt i en ugnssäker form.
-
Skölj, halvera och stek tomaterna hastigt i kycklingpannan. Lägg över dem i ugnsformen. Ugnsstek kycklingen 15–20 min (innertemperatur 66°) – köttsaften ska vara klar!
-
Örtbuljong: Skala och hacka lök och vitlök grovt, fräs hastigt i 1 msk olja i en kastrull. Häll på kycklingfond och vatten, koka 5 min.
-
Tillsätt grädde samt plockad timjan och persilja. Mixa till en jämn och grön buljong med en stavmixer. Tillsätt citronsaften.
-
Kålfräs: Grovstrimla och fräs kålen hastigt i smör, olja och honung. Salta och peppra.
-
Servera kycklingen på en bädd av kål i djupa tallrikar. Häll örtbuljongen runt om.