Vitello tonnato för många
Ingredienser
- 1,2 kg kalvstek
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar - nymald
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja - + 1 msk
- 1,5 dl vitt vin - torrt
- 2 msk kapris
Tonnatosås
- 2 burkar tonfisk - i olja (à 200 g)
- 1 citron
- 8 sardeller
- 4 msk kapris - gärna saltinlagd
- 2 äggulor
- 1 dl rapsolja
- 1 dl olivolja
- 1 dl sky - från köttet
Garnering
- 15 körsbärstomater - ugnsrostade , se recept
- rucola
Gör så här
-
Sätt ugnen på 130°. Krydda köttet runtom med salt och peppar. Bryn steken runtom i smör och 1 msk olja tills den fått fin färg. Lägg steken med stekskyn i en ugnssäker form. Häll vinet i botten av formen.
-
Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 60°, beräkna ca 1 1/2 timme. Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila. Spara skyn till såsen.
-
Sås: Låt tonfisken rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Mixa alla ingredienserna till såsen med mixerstav. Späd med skyn från köttet och mixa tills såsen får en slät fin konsistens.
-
Stek kapris i 1 msk olja tills den är frasig.
-
Skär köttet i tunna skivor. Bred ut tonnatosåsen på ett fat och lägg på köttet. Garnera med kapris, tomater och rucola.