Vit sparrissoppa med pilgrimsmusslor
Ingredienser
- 500 g vit sparris - + 4
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 1,5 dl vitt vin - torrt
- 8 dl vatten
- 2,5 dl mellangrädde
- 2 tärningar hönsbuljong
- 1 msk citron - pressad
- 2 tsk honung
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Topping
- 16 pilgrimsmusslor - (kammusslor), MSC-märkta
- 1 msk olivolja - + 1 tsk
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk smörgåskrasse - klippt
Tillbehör
- bröd
Gör så här
-
Skala 500 g sparris och skär den i bitar. Skala och finhacka löken.
-
Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vinet och koka ihop till hälften.Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och sjud 2–3 min. Lägg sparrisbitarna i soppan och sjud under lock ca 15 min.
-
Mixa soppan med mixerstav. Smaka av med citronsaft och honung. Krydda med salt och peppar.
-
Skala och koka 4 sparrisar i lättsaltat vatten ca 3 min. Halvera dem på längden.
-
Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.
-
Häll soppan i tallrikar och toppa med pilgrimsmusslor, sparris och smörgåskrasse. Droppa över 1 tsk olja och servera soppan med bröd.