Vit sparrissoppa med pilgrimsmusslor

Lyxig men lättlagad soppa som smakar underbart med ett glas kallt vitt vin till.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g vit sparris - + 4
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 8 dl vatten
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 16 pilgrimsmusslor - (kammusslor), MSC-märkta
  • 1 msk olivolja - + 1 tsk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smörgåskrasse - klippt

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala 500 g sparris och skär den i bitar. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vinet och koka ihop till hälften.Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och sjud 2–3 min. Lägg sparrisbitarna i soppan och sjud under lock ca 15 min.

  3. Mixa soppan med mixerstav. Smaka av med citronsaft och honung. Krydda med salt och peppar.

  4. Skala och koka 4 sparrisar i lättsaltat vatten ca 3 min. Halvera  dem på längden.

  5. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Häll soppan i tallrikar och toppa med pilgrimsmusslor, sparris och smörgåskrasse. Droppa över 1 tsk olja och servera soppan med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!