Vit sparris med champagnesås, forellrom och rostad schalottenlök
Ingredienser
- 800 g sparris - vit
- 1 l vatten
- 2 tsk salt
- 1 tsk strösocker
Rostad schalottenlök
- 2 schalottenlökar
- 2 dl rapsolja
Champagnesås
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 4 dl vatten
- 1 dl vitt vin - torrt
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 dl vispgrädde - + 1 dl
- 1 msk Maizenaredning - ljus
- 1 tsk citron - pressad
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar - nymald
- 1 dl champagne - eller mousserande vitt vin
Garnering
- 4 msk forellrom
- smörgåskrasse
- citronskal - rivet
Gör så här
-
Rostad lök: Skala och skiva löken. Värm oljan till 180°. Fritera löken ca 2 min, tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper.
-
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 3 min. Häll på vatten och vin. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. Sila bort löken.
-
Häll 2 dl grädde i kastrullen och låt sjuda ca 10 min. Red såsen med maizenaredning. Tillsätt citronsaften och krydda med salt och peppar. Vispa 1 dl grädde.
-
Skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga delen. Koka upp vattnet med salt och socker i en stor och vid kastrull eller traktörpanna. Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk, ca 10 min, tiden beror på tjockleken på sparrisen. Ta upp och låt rinna av.
-
Koka upp såsen. Vänd ner den vispade grädden och rör i champagnen. Lägg upp sparrisen på ett fat och häll över såsen. Toppa med forellrom och den rostade löken. Garnera med smörgåskrasse och rivet citronskal.