20 minuter + 1 dygn att dra
Vit glögg med rom – gör så här:
- Skala ingefäran och skiva den. Skölj apelsinen i ljummet vatten. Skär med potatisskalare av tre skalstrimlor från apelsinen. Krossa kardemummakapslarna lätt mot skärbrädan och bryt sönder kanelstängerna.
Foto: Anna Kern
- Lägg alla kryddor i en burk tillsammans med pomerans- och apelsinskal. Häll över spriten och sätt på lock. Skaka om och låt stå 24 timmar.
Foto: Anna Kern
Tips! Stjärnanis och kryddnejlikor ger mycket smak, så var lite försiktig.
- Sila bort kryddorna och spara extraktet, som nu har mycket smak av kryddorna. Blanda vin och socker och värm försiktigt så att sockret löses upp.
Foto: Anna Kern
- Tillsätt portvin och kryddextrakt. Låt svalna om glöggen ska hällas upp på flaska och serveras vid senare tillfälle. Servera varm med mandlar, russin och tranbär.
Foto: Anna Kern
Hållbarhet
Glöggen håller ca 2 veckor eller längre om den förvaras Foto: Anna Kern
svalt. Trevligt att ge bort!
Fakta: Glödgat vin
Glögg kommer av glödga, som betyder värma upp. På medeltiden var det kryddade, varma vinet mycket populärt i Europa, och i Sverige lever det kvar som en tradition kring juletid.
Glögg är oftast kryddat vin, ibland spetsat med sprit. Rom och konjak ger god smakbrytning till kryddorna. Att balansera rätt och få fram smaken ur de torkade kryddorna är det viktiga. Kryddorna ska inte dra i sprit för länge, för då kan smaken bli besk. Vill man göra en mindre alkoholstark glögg kan man låta kryddorna dra i några deciliter av vinet och sedan späda med resterande vin.
Gunilla von Heland, matredaktör, om sitt recept:
”Glöggparty i alla ära, men inget går upp mot ett glas kryddig och varm glögg, ett brädspel eller pussel framför brasan med familj och vänner i mörkaste december. Jag vill att glöggen ska smaka mycket men ha vinets friskhet kvar.”
ERBJUDANDE! Vill du har flera köksskolor och härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.