55555

Vit chokladpaj med citron är en perfekt påskdessert. Om man vill kan man byta ut den mjuka marängen mot vispad grädde.  Väg ingredienserna för en perfekt mjuk maräng och använd en bra sockertermometer.

För 10-12 bitar:

Ingredienser

125 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 dl florsocker
1 äggula

Vit chokladfyllning:

150 g choklad, vit
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 citron

Vit chokladganach:

150 g choklad, vit
1 dl vispgrädde

Mjuk maräng:

20 g vatten
75 g strösocker
45 g äggvita

Citronchips till både drink och paj:

2 citroner
1 dl strösocker
1 dl vatten
15 g glykos

Garnering:

4 msk lemon curd
örter, vilda, t ex rölleka och fina maskrosblad eller mynta och citronmeliss ev
florsocker

50 minuter + tid i ugn

Vit chokladpaj med citron – gör så här:

  1. Citronchips: Sätt ugnen på 70°. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär dem i tunna skivor, Koka upp socker, vatten och glykos. Låt svalna något. Lägg citronskivorna i lagen och låt dem ligga 2–3 min. Häll av all lag och lägg ut citronskivorna på en silpatduk (silikonmatta) på en plåt. Torka citronskivorna mitt i ugnen 3–4 timmar tills citronskivorna har torkat, tjockleken på skivorna avgör hur lång tid det tar.
  2. Sätt ugnen på 175°.  Hacka ihop smör, mjöl och florsocker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 15 min.
  3. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, 22–24 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
  4. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Smält choklad och smör tillsammans på medelvärme eller i mikron. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Tillsätt vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Vänd i mjölet. Häll smeten i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min, fyllningen ska vara lite lös i mitten. Ta ut pajen och låt den kallna.
  5. Ganache: Hacka och lägg chokladen i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt svalna och häll ganachen över pajen.
  6. Maräng: Koka socker och vatten till 116°. Vispa upp äggvitan med en elvisp. Häll i sockerlagen i en tunn stråle och vispa kraftigt. Fyll smeten i en spritspåse med stjärntyll.
  7. Lägg lemon curd en spritspåse. Garnera tårtan med spritsad maräng och lemon curd. Lägg på citronchips och örter. Pudra över florsocker.
Fler recept med: Bakning, Pajer