Vit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbar

Vit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbar går bra att frysa. Har den stått längre än 2 timmar i frysen behöver den tina ca 20 min i rumstemperatur före servering.
Tove Nilsson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 g mandelmassa
  • 2 äggulor
  • 1 äggvita - + 1
  • 2 krm kardemumma - grovstött

Mousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g choklad - vit
  • 2 äggulor

Garnering

  • 1,5 dl lemon curd
  • 300 g jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och mixa tillsammans med äggulor och 1 äggvita i matberedare till en slät smet.

  2. Vispa upp 1 äggvita till ett fast skum och vänd ner i smeten tillsammans med kardemumman. Bred ut smeten i en form med ­löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt bottnen kallna.

  4. Vispa grädden. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikron. Rör ihop äggulorna, vispa ner dem i den smälta chokladen. Tillsätt ca 1 dl vispad grädde, vispa till en jämn smet. Vänd ner resterande grädde. Häll moussen på mandelbottnen. Ställ tårtan i frysen ca 2 timmar.

  5. Ta fram tårtan ca 10 min före servering. Toppa den med lemon curd och halverade jordgubbar och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!