00000

En vit chokladbrowniebotten med pistaschnötter toppas med fluffig mousse. Garnera med frukter, bär, blommor och strössel så blir tårtan extra festlig.

För 20 personer:

Ingredienser

400 g vit choklad gärna Lindt
2 dl pistaschnötter
400 g smör
6 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
10 dl vetemjöl (600 g)
1,25 dl citron pressad
4 ägg

Chokladmousse:

4 gelatinblad
450 g vit choklad gärna Lindt
7,5 dl vispgrädde
6 äggulor (330 g)
3 msk vatten

Garnering:

1 liter körsbär
2 persikor eller nektariner
1 liter bär t ex jordgubbar, hallon, blåbär
ätbara blommor, t ex tagetes
guldströssel, finns på Panduro hobby

45 minuter + 25 minuter i ugnen + 4 timmar i frys + 40 minuter i rumstemperatur

Vit chokladmousse-tårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Finhacka choklad och pistaschnötter. Smält chokladen på låg värme i en kastrull med smöret under omrörning. Rör i socker, vaniljsocker, mjöl och citronsaft. Blanda ner pistaschnötterna tillsammans med äggen i smeten.
  2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Låt kakan kallna.
  3. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa grädden lätt och vispa upp äggulorna för sig.
  4. Ta upp och smält gelatinbladen med 3 msk vatten på låg värme. Rör i äggulor och choklad. Vänd snabbt ner grädden. Häll moussen över browniebottnen. Ställ kakan i frysen ca 4 timmar.
  5. Låt tårtan vila i rumstemperatur ca 40 min före servering. Halvera tårtan och lägg den på två fat. Garnera med körsbär, skivade persikor, bär, blommor och guldströssel.

Recept av Jennie Benjaminson

 

Nyhetsbrev med fokus på bakning

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad

Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem!
Bonniers stora bakbok 2017