22222

Vit chokladmousse, chokladsticks och nötter – i påskens desserter saknas inga frestelser. Apelsin och passionsfruktbidrar med frisk touch och gula färgstänk.

För 10 personer:

Ingredienser

1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
150 g choklad, vit
1 ägg
1 tsk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraiche
1 msk cointreau, (apelsinlikör)

Passionssås:

2 passionsfrukter
1 apelsin
1 ägg
0,5 dl florsocker

Chokladsticks:

50 g pistaschnötter, skalade
1 tsk florsocker
1 tsk cointreau, (apelsinlikör)
50 g choklad, mörk (70 %)

40 minuter + 4 timmar i frysen

Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks – gör så här:

  1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 min.
  2. Vispa grädden hårt. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den kallna. Blanda choklad och grädde under omrörning.
  3. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggpöset i chokladgrädden tillsammans med crème fraiche.
  4. Värm likören i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladet i likören. Rör ner blandningen i moussen. Fördela moussen i små glas. Kyl eller frys moussen ca 4 timmar.
  5. Sås: Halvera och gröp ur passionsfrukten. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Sjud 2-3 min under omrörning tills såsen tjocknar. Låt kallna.
  6. Sätt ugnen på 200°. Blanda pistaschnötterna med florsocker och likör. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna och grovhacka nötterna.
  7. Hacka chokladen fint och smält 2/3 av den i mikron eller över vattenbad. Rör ner resten av chokladen och rör tills den smält. Klicka ut smala chokladstänger på ett bakplåtspapper. Tryck fast nötterna i chokladen. Ställ kallt för att stelna.
  8. Fördela såsen på moussen och garnera med chokladsticks.

Tips! Vill man forma moussen till ägg kan man frysa desserten i en form under 4 timmar och skopa upp glassen med en matsked.

Fler recept med: Okategoriserade