Desserten går bra att förbereda några dagar i förväg. Vi har färgat vår moussee rosa, men det går såklart att utesluta, så blir moussen vit. Rumstemperera vit choklad och dra med en osthyvel längs den smala sidan. Då blir det som fina ”snurror” att garnera med.

För 8 personer

Ingredienser

8 savaiordikex
1 dl flädersaft utspädd
1 citron 2 msk pressad saft
12 jordgubbar färska

Mousse:

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg rumsvarma, gulor
0,5 krm röd hushållsfärg

Flädergelé:

1 gelatinblad
0,5 vaniljstång
0,75 dl flädersaft koncentrerad
0,5 dl vatten

Garnering:

hyvlad vit choklad, citronmeliss

Vit chokladmousse med flädergelé och jordgubbar

 

1. Bryt kexen i mindre bitar och fördela i små glas som rymmer 1 1/2 dl. Blanda flädersaft och pressad citron. Droppa saften över kexen.
2. Mousse: Vispa grädden. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller i vattenbad. Vispa upp äggulorna lätt med en gaffel i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Blanda först i lite av chokladen i grädden och sedan resten. Tillsätt eventuellt röd hushållsfärg. Rör till en slät smet. Fördela moussen i glasen. Ställ i kylen 2–3 timmar. Hit går att förbereda 1 dag i förväg.
3. Gele: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lyft upp gelatinbladet. Lägg det i en kastrull med vaniljfrön, flädersaft och vatten. Smält på svag värme under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt svalna lite.
4. Skiva jordgubbarna tunt och fördela dem på moussen. Skeda över gelén. Ställ kallt att stelna ca 30 min. Garnera med hyvlad vit choklad och citronmeliss.