Vit chokladmousse med fikonkompott och mandelmassa

En aromrik fikonkompott med mandelmassa och vit chokladmousse blir en perfekt avslutning på buffén.
Markiz Tainton
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • 1 ägg
  • 1 dl kvarg - (10 %)

Fikonkompott

  • 200 g fikon - färska eller torkade
  • 0,5 dl valnötter
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl rött vin

Amalou (mandelmassa)

  • 2,5 dl sötmandel
  • 1 dl valnötsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl honung

Garnering

  • fikon - färska

Gör så här

  1. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvargen och sist grädden.

  2. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 timme.

  3. Fikonkompott: Skär fikonen i mindre bitar. Grovhacka valnötterna. Lägg fikon, valnötter och socker i en kastrull. Häll över vinet. Koka upp och låt koka på svag värme ca 5 min. Låt kallna.

  4. Mandelmassa: Skålla och skala mandeln. Bryn mandeln i olja i en stekpanna och låt rinna av på ett hushållspapper. Mixa mandeln med valnötsolja och salt i en mixer till en jämn och krämig pasta. Tillsätt honungen och mixa snabbt tills allt är väl blandat.

  5. Ta fram chokladmoussen ur kylen och toppa med fikonkompott och mandelmassa. Garnera med färska fikon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!