40 minuter + 1 timme i kylen
Vit chokladmousse – gör så här:
- Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvargen och sist grädden.
- Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 timme.
- Fikonkompott: Skär fikonen i mindre bitar. Grovhacka valnötterna. Lägg fikon, valnötter och socker i en kastrull. Häll över vinet. Koka upp och låt koka på svag värme ca 5 min. Låt kallna.
- Mandelmassa: Skålla och skala mandeln. Bryn mandeln i olja i en stekpanna och låt rinna av på ett hushållspapper. Mixa mandeln med valnötsolja och salt i en mixer till en jämn och krämig pasta. Tillsätt honungen och mixa snabbt tills allt är väl blandat.
- Ta fram chokladmoussen ur kylen och toppa med fikonkompott och mandelmassa. Garnera med färska fikon.