4.74.74.74.74.7

Vit chokladmousse med äppelkaramell och kexsmul är en festlig dessert. Välj gärna syrliga äpplen till desserten eftersom moussen, karamellen och smulorna är söta.

För 4 personer:

Ingredienser

75 g choklad, vit
1 dl vispgrädde
75 g färskost, naturell
0,5 tsk citron, pressad

Äpplen:

2 äpplen
50 g smör
0,75 dl rårörsocker
0,5 dl licor 43, ört- och vaniljlikör

Smul:

50 g bragokex
25 g smör

Garnering:

blommor, ätliga, t ex penséer

30 minuter + 1 timme i kyl

Vit chokladmousse med äppelkaramell och kexsmul – gör så här:

  1. Hacka chokladen. Smält den i en kastrull på svag värme. Vispa grädden till ett lätt skum. Blanda choklad och grädde. Tillsätt färskost och citronsaft. Vispa slätt. Ställ moussen i kylen ca 1 timme.
  2. Äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör om. Häll i likören och koka under omrörning tills sockret lösts upp. Blanda i äpplena och låt koka ca 10 min tills äpplena mjuknat och karamellsmeten är simmig. Låt kallna.
  3. Smul: Krossa kexen grovt i en mortel. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt smulorna och stek dem under omrörning tills de fått fin färg. Låt kallna.
  4. Lägg upp moussen på tallrikar. Fördela äpplen med karamell runt om. Strö över smulet. Garnera med blommor.
Fler recept med: Bakning