00000

Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping är en maffig och tung kaka med knaprig, sötsalt nöttopping. Ett måste för nötälskaren!

För 12-14 bitar:

Ingredienser

125 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 apelsin
150 g chokladknappar, vita (Odense)
1 tsk kanel, mald
3 dl vetemjöl, (180 g)

Nötkola:

100 g smör
1,5 dl strösocker
3 msk sirap, ljus
3 msk mjölk
2 msk vetemjöl
300 g nötter, blandade, gärna med torkade tranbär

Garnering:

2 krm flingsalt

30 minuter + 40 minuter i ugn

Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm:s form med löstagbar kant. Smörj kanterna.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  3. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Rör ner apelsinskal, apelsinsaft, smör, chokladknappar och kanel i smeten. Sikta ner mjölet, rör ihop och häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min tills ytan börjar bli fast.
  5. Nötkola: Blanda smör, socker, sirap och mjölk i en kastrull. Sikta i mjölet under omrörning. Sjud ca 5 min, rör om då och då. Grovhacka nötterna.
  6. Ta kakan ur ugnen. Rör ner nötterna i kolasmeten och fördela smeten jämnt över kakan. Grädda ytterligare ca 20 min, tills ytan fått fin färg.
  7. Låt kakan kallna i formen. Strö över flingsalt. Servera eventuellt med lättvispad grädde.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar