Vit chokladcrème med rabarber, söt ört- och mandelröra och bär

Recept på vit chokladcrème med rabarber, söt ört- och mandelröra och bär. Lättlagad dessert som kan ­förberedas fram till toppingen. 
Petra Lindstrand
Recept på vit chokladcrème med rabarber, söt ört- och mandelröra och bär.
Recept på vit chokladcrème med rabarber, söt ört- och mandelröra och bär. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 150 g choklad - vit
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl kvarg - (10%)

Rabarberkompott

  • 500 g rabarber - späd
  • 1 vaniljstång
  • 1,75 dl strösocker
  • 2 msk citron - pressad

Bär

  • 250 g jordgubbar
  • 125 g hallon

Söt ört- och mandelröra

  • 1 påse sötmandel - hackad, (60 g)
  • 0,75 kruka mynta
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 msk agavesirap
  • 2 tsk lime - pressad

Garnering

  • mynta
  • basilika

Gör så här

  1. Kompott: Skär rabarbern i 2 cm tjocka skivor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka ihop rabarber, vaniljstång och -frön, socker och citronsaft till en kompott, ca 3 min.

  2. Häll kompotten i en sil och sila av vätskan (spara vätskan till Rabarber-cosmopolitan). Låt resterande kompott kallna och fördela i 6 glas.

  3. Chokladcrème: Finhacka chokladen och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Vispa grädden löst. Vänd snabbt ihop grädde och kvarg med chokladen. Spritsa smeten på kompotten. Låt stå kallt ca 30 min.

  4. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Halvera hallonen. Fördela bären på chokladcrèmen.

  5. Ört- och mandelröra: Rosta mandeln i torr het panna. Låt kallna. Finhacka örterna. Blanda mandel, örter, sirap och limesaft. Toppa desserterna med röran. Garnera med mynta och basilika. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!