Vit chokladcrème med rabarber, söt ört- och mandelröra och bär

00000

Recept på vit chokladcrème med rabarber, söt ört- och mandelröra och bär. Lättlagad dessert som kan ­förberedas fram till toppingen. 

För 6 glas

Ingredienser

150 g choklad vit
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl kvarg (10%)

Rabarberkompott:

500 g rabarber späd
1 vaniljstång
1,75 dl strösocker
2 msk citron pressad

Bär:

250 g jordgubbar
125 g hallon

Söt ört- och mandelröra:

1 påse sötmandel hackad, (60 g)
0,75 kruka mynta
0,5 kruka basilika
1 msk agavesirap
2 tsk lime pressad

Garnering:

mynta
basilika

45 minuter

Chokladcrème med rabarber – gör så här:

  1. Kompott: Skär rabarbern i 2 cm tjocka skivor. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka ihop rabarber, vaniljstång och -frön, socker och citronsaft till en kompott, ca 3 min.
  2. Häll kompotten i en sil och sila av vätskan (spara vätskan till Rabarber-cosmopolitan). Låt resterande kompott kallna och fördela i 6 glas.
  3. Chokladcrème: Finhacka chokladen och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Vispa grädden löst. Vänd snabbt ihop grädde och kvarg med chokladen. Spritsa smeten på kompotten. Låt stå kallt ca 30 min.
  4. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Halvera hallonen. Fördela bären på chokladcrèmen.
  5. Ört- och mandelröra: Rosta mandeln i torr het panna. Låt kallna. Finhacka örterna. Blanda mandel, örter, sirap och limesaft. Toppa desserterna med röran. Garnera med mynta och basilika. 
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt