Vit choklad- och fläderbavaroise med rabarbersorbet

00000

Bavaroisen går bra att frysa. Låt tina 1 timme i kylen före servering.

För 6 personer

Ingredienser

3 gelatinblad
100 g choklad, vit
2,5 dl vispgrädde
2 äggulor
0,5 dl sirap, vit
2 msk fläderblomssaft, konc
1 msk hallands fläder, (brännvin)

Sorbet:

1 gelatinblad
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 dl vatten
50 g jordgubbar, frysta
2 msk citron, pressad
1 msk absolut citron

Servering:

2 rabarber, stjälkar
2 dl strösocker
1 dl vatten

Vit choklad- och fläderbavaroise med rabarbersorbet

 

1. Bavaroise: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Finhacka chokladen. Vispa grädden, ej för hårt. Blanda äggulor och sirap i en kastrull. Sjud under omrörning till en kräm.
2. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen. Blanda ner chokladen och rör till en slät kräm. Blanda i lite av grädden och låt svalna. Tillsätt saft, ev sprit  och resten av grädden.
3. Lägg en liten rundel av bakplåtspapper i bottnen på 6 portions-formar, à 1 1/2 dl. Fördela smeten i formarna. Ställ i kylen ca 4 timmar för att stelna.
4. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skala rabarbern och skär den i mindre bitar. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka 2 min.
5. Lägg rabarber och jordgubbar i sockerlagen och koka 3-5  min tills rabarbern är mjuk. Mixa slätt med mixerstav och sila. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma lagen. Tillsätt citronsaft och vodka. Låt kallna. Frys i glassmaskin.
6. Skär rabarbern till servering i tunna remsor med mandolin eller osthyvel. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka 2 min. Lägg i rabarbern, koka upp och dra kastrullen från värmen. Låt kallna. Hit går bra att förbereda.
7. Servering: Lägg rabarberremsorna på tallrikar. Lossa bavaroiserna med en vass, varm kniv. Stjälp upp dem på tallrikarna, toppa med en sked sorbet och chokladgarnering.

Fler recept med: Bröllop, Dop, Gourmet och lyx, Student