00000

Servera som förrätt eller tillbehör till ångad eller ugnsbakad fisk.

För 4 person(er)

Ingredienser

Vit ångad sparris

500 g vit sparris
2 krm salt

Nässelolja

3/4 liter nässelskott (40 g)
1/2 vitlöksklyfta
1/2 dl oliv- eller rapsolja
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Vit balsamcréme

2 äggulor
1 msk vit balamvinäger
1 1/2 dl kallpressad rapsolja
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

50 g löjrom
2 msk hackad rödlök
späda skott, t ex nässlor, libbsticka eller vitlöksskott

30 min

1. Skala sparrisen och bryt av den nedre delen. Ångkoka sparrisen i ugn eller i en ångkokare på spisen, 10–15 min. Salta sparrisen.

2. Nässelolja: Koka upp lättsaltat vatten och lägg i nässlorna. Koka upp vattnet på nytt och låt koka 2–3 min. Häll av vattnet och krama ut allt vatten ur nässlorna. Mixa nässlorna med skalad vitlök och droppa i oljan. Salta och peppra.

3. Balsamcrème: Vispa upp äggulor och vinäger. Droppa i oljan under vispning och krydda med salt och peppar.

4. Servera sparrisen med nässelolja och balsamcrème. Garnera med löjrom, lök och späda skott.