00000

Recept på vintertartelette med havskräfta. Spröda, lätta tarteletter är lättare att laga än man tror. Man kan också köpa färdiga krustader.

För 6 personer

Ingredienser

3 kokta havskräftor
2 små gulbetor
2 msk hackad dill
1 tsk hasselnötsolja
25 g smör

Tartelett

3 dl vetemjöl, (180 g)
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 krm bakpulver
1 krm nymald svartpeppar
1 msk hackad timjan

Savojkål

100 g savojkål
3 msk crème fraiche
1 msk vatten
1 tsk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1/2 msk hackad timjan
3/4 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

3/4 dl frysta gröna ärter
1 klyfta rödlök
1/2 ask shizokrasse, (à 25 g)

40 min + 12 min i ugn

Gör så här:

  1. Koka gulbetorna mjuka i vatten. Skala och skär dem i tunna klyftor. Blanda klyftorna med dill och olja.
  2. Tartelett: Sätt ugnen på 175°. Hacka samman alla ingredienser utom timjan till en deg, gärna i matberedare. Ta upp och knåda ihop degen på arbetsbänken tillsammans med timjan. Kavla ut degen tunt eller kavla den i en pastamaskin. Tryck ut degen i små aluminiumformar, 5–6 cm i diameter. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt kallna innan de försiktigt tas ur formarna.
  3. Savojkål: Strimla savojkålen. Lägg kålen i kokande saltat vatten i en kastrull ca 1 minut. Spola kålen i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp crème fraiche, vatten och vinäger i en kastrull. Skala vitlöksklyftan och sätt den på en gaffel. Rör runt vitlöksklyftan i såsen ca 30 sekunder. Blanda ner kålen och sjud under lock 1–2 min. Smaka av  med timjan, salt och peppar.
  4. Ta ur köttet ur stjärt och klor på havskräftorna. Skär stjärtarna i fina bitar. Finhacka de små ändbitarna och blanda ner i savojkålen. Bryn smöret i en stekpanna och låt det svalna. Blanda kräftköttet med det klara smöret. Blanda ner bottensatsen i savojkålen.
  5. Skala ev ärterna. Skala och finhacka rödlöken.
  6. Lägg ca 1 msk savojkål i varje tartelett. Lägg på en gulbetsklyfta och en bit havskräfta. Toppa med ärter, lök och shizokrasse.
Fler recept med: Artiklar