00000

Tänk på att börja i tid med denna rätt eftersom köttet blir bäst om det får marinera i tolv timmar.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 kg älgstek
20 enbär krossade
1 krm svartpeppar nymald
1 msk rapsolja + 1 msk rapsolja
0,5 tsk salt

Svamp:

200 g svamp, färsk eller 30 g torkad svamp
1 vitlöksklyfta
1-2 msk smör
1 krm salt

Potatisbakelse:

800 g mandelpotatis
1 tsk salt
250 g västerbottensost grovriven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
3 smördegsplattor frysta
1 ägg till pensling uppvispat

Sås:

1,5 msk Maizena majsstärkelse
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
50 g messmör
3 msk viltfond (Knorr)
1,5 tsk soja kinesisk
1 dl vin rött
1 msk konjak
stekspad från steken
ev salt

Palsternackspuré:

300 g palsternacka
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 krm salt

Sallad:

250 g sallad blandad
1 msk halloncidervinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
0,5 dl bladpersilja hackad

Vinters älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås – gör så här:

  1. Älgstek: Putsa köttet. Blanda enbär, svartpeppar och 1 msk rapsolja. Klappa in blandningen i steken. Lägg i plastpåse och ställ kallt, gärna 12 timmar.
  2. Svamp: Hacka färsk svamp eller lägg torkad i blöt, i vatten så det täcker, ca 15 min. Häll av vattnet.
  3. Smält smöret och pressa vitlöken över. Fräs svampen 2-3 min. Salta. Finhacka hälften till potatisbakelserna. Spara resten av svampen till garnering.
  4. Potatisbakelse: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av. Pressa och låt den kallna. Blanda potatis, det mesta av osten, (spara 3/4 dl till gratinering), svamp, salt och peppar.
  5. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Dela varje rulle i 4 bitar.
  6. Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform. Lägg ost på toppen. Hit går att förbereda.
  7. Älgstek: Sätt ugnen på 225°. Salta och bryn köttet runt om i 1 msk rapsolja. Stek i mitten av ugnen till 60° innertemperatur, ca 40 min. Ta ut och låt steken vila övertäckt 15 min före tranchering.
  8. Sås: Vispa ner majsstärkelsen i grädden och mjölken i en kastrull.
  9. Blanda i messmör, fond, soja och vin och låt såsen sjuda 4-5 min under omrörning. Tillsätt konjak och eventuellt stekspad från steken. Smaka av med salt.
  10. Palsternackspuré: Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Låt den sjuda i grädde och vatten under lock, tills den är mjuk. Mixa och smaka av med salt.
  11. Sätt ugnen på 250°. Grädda potatisbakelserna, strax före servering, i nedre delen av ugnen 15-17 min tills de fått fin färg.
  12. Blanda under tiden salladen med vinägretten. Värm sås och palsternackspuré, skär steken i skivor.