Vinters älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås

Tänk på att börja i tid med denna rätt eftersom köttet blir bäst om det får marinera i tolv timmar.

Vinters älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås

1. Stek: Putsa köttet. Blanda enbär, svartpeppar och 1 msk rapsolja. Klappa in blandningen i steken. Lägg i plastpåse och ställ kallt, gärna 12 timmar.
2. Svamp: Hacka färsk svamp eller lägg torkad i blöt, i vatten så det täcker, ca 15 min. Häll av vattnet.
3. Smält smöret och pressa vitlöken över. Fräs svampen 2-3 min. Salta. Finhacka hälften till potatisbakelserna. Spara resten av svampen till garnering.
4. Potatisbakelse: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av. Pressa och låt den kallna. Blanda potatis, det mesta av osten, (spara 3/4 dl till gratinering), svamp, salt och peppar.
5. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Dela varje rulle i 4 bitar.
6. Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform. Lägg ost på toppen. Hit går att förbereda.
7. Stek: Sätt ugnen på 225°. Salta och bryn köttet runt om i 1 msk rapsolja. Stek i mitten av ugnen till 60° innertemperatur, ca 40 min. Ta ut och låt steken vila övertäckt 15 min före tranchering.
8. Sås: Vispa ner majsstärkelsen i grädden och mjölken i en kastrull.
9. Blanda i messmör, fond, soja och vin och låt såsen sjuda 4-5 min under omrörning. Tillsätt konjak och eventuellt stekspad från steken. Smaka av med salt.
10. Palsternackspuré: Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Låt den sjuda i grädde och vatten under lock, tills den är mjuk. Mixa och smaka av med salt.
11. Sätt ugnen på 250°. Grädda potatisbakelserna, strax före servering, i nedre delen av ugnen 15-17 min tills de fått fin färg.
12. Blanda under tiden salladen med vinägretten. Värm sås och palsternackspuré, skär steken i skivor.

Recept från