Vinters älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås

Tänk på att börja i tid med denna rätt eftersom köttet blir bäst om det får marinera i tolv timmar.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg älgstek
  • 20 enbär - krossade
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Svamp

  • 200 g svamp - färsk eller 30 g torkad svamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 - 2 msk smör
  • 1 krm salt

Potatisbakelse

  • 800 g mandelpotatis
  • 1 tsk salt
  • 250 g västerbottensost - grovriven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 smördegsplattor - frysta
  • 1 ägg - till pensling uppvispat

Sås

  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 50 g messmör
  • 3 msk viltfond - (Knorr)
  • 1,5 tsk soja - kinesisk
  • 1 dl vin - rött
  • 1 msk konjak
  • stekspad från steken
  • ev salt

Palsternackspuré

  • 300 g palsternacka
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 krm salt

Sallad

  • 250 g sallad - blandad
  • 1 msk halloncidervinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad

Gör så här

  1. Älgstek: Putsa köttet. Blanda enbär, svartpeppar och 1 msk rapsolja. Klappa in blandningen i steken. Lägg i plastpåse och ställ kallt, gärna 12 timmar.

  2. Svamp: Hacka färsk svamp eller lägg torkad i blöt, i vatten så det täcker, ca 15 min. Häll av vattnet.

  3. Smält smöret och pressa vitlöken över. Fräs svampen 2-3 min. Salta. Finhacka hälften till potatisbakelserna. Spara resten av svampen till garnering.

  4. Potatisbakelse: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av. Pressa och låt den kallna. Blanda potatis, det mesta av osten, (spara 3/4 dl till gratinering), svamp, salt och peppar.

  5. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Dela varje rulle i 4 bitar.

  6. Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform. Lägg ost på toppen. Hit går att förbereda.

  7. Älgstek: Sätt ugnen på 225°. Salta och bryn köttet runt om i 1 msk rapsolja. Stek i mitten av ugnen till 60° innertemperatur, ca 40 min. Ta ut och låt steken vila övertäckt 15 min före tranchering.

  8. Sås: Vispa ner majsstärkelsen i grädden och mjölken i en kastrull.

  9. Blanda i messmör, fond, soja och vin och låt såsen sjuda 4-5 min under omrörning. Tillsätt konjak och eventuellt stekspad från steken. Smaka av med salt.

  10. Palsternackspuré: Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Låt den sjuda i grädde och vatten under lock, tills den är mjuk. Mixa och smaka av med salt.

  11. Sätt ugnen på 250°. Grädda potatisbakelserna, strax före servering, i nedre delen av ugnen 15-17 min tills de fått fin färg.

  12. Blanda under tiden salladen med vinägretten. Värm sås och palsternackspuré, skär steken i skivor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!