4.34.34.34.34.3

Vinterpavlova med apelsinsirap, en pavlova i vinterskrud. Marängen kan bakas i förväg och förvaras torrt.

För 8-10 personer:

Ingredienser

6 äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse, Maizena
1 tsk vaniljsocker

Apelsin- och citronsirap:

2 apelsiner
1,5 dl strösocker
1 msk citron, pressad

Garnering:

4 dl vispgrädde
2 fikon
0,5 granatäpple
225 g björnbär, frysta
125 g blåbär

35 minuter + 1 timme och 20 minuter i ugn

Vinterpavlova med apelsinsirap – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita upp en cirkel, 26 cm i diameter.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Droppa ner vinägern under vispningen. Blanda sockret med majsstärkelse och vaniljsocker, tillsätt lite i taget under vispning. Vispa till en fast marängsmet.
  3. Klicka ut stora klickar längs cirkeln på bakplåtspapperet. Gör en grop i varje klick med en sked.
  4. Sätt in plåten i nedre delen av- ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda ca 1 timme och 20 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan marängen sjunka ihop. Låt bottnen kallna på galler och dra bort papperet.
  5. Apelsinsirap: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten och finriv skalet. Pressa ut 2 dl saft. Häll apelsinsaft, apelsinskal, socker och citronsaft i en kastrull. Koka ihop till en lätt simmig konsistens, ca 5 min. Låt kallna.
  6. Vispa grädden fluffig. Skär fikonen i klyftor. Gröp ut kärnorna ur granatäpplet. Bred grädden över marängen och toppa med björnbär, blåbär, granatäpple och fikon. Ringla över apelsinsirapen och servera.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.