I annonssamarbete med BONG TOUCH OF TASTE

Vinterns vilda gryta med betor

00000

Det här receptet på viltgryta personifierar det bästa med vinterns mat; varm, mustig och lättlagad. Tips! Gör ett storkok och frys in i portionsstorlek, perfekt för de kvällar då fantasin – eller tiden – tryter.

För 4

Ingredienser

2 msk rapsolja kallpressad
600 g rådjur eller hjort i grytbitar
10 st färska champinjoner i klyftor
3 st färska timjankvistar
2 st färska rosmarinkvistar
2 st morötter slantas grovt
1 st gul lök i klyftor
2 msk tomatpuré
1 flaska rött vin
2 msk Bong Touch of Taste Kantarellfond
1 msk Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlökfond
8 st små färska rödbetor skalade i klyftor
15 st syltlökar
salt och peppar

1 h 50 min

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hetta upp en tjockbottnad gryta. Häll i rapsoljan och låt den bli het.
  2. Skala och klyfta rödbetorna. Slanta morötter och klyfta löken.
  3. Lägg i kött, timjan, rosmarin, svamp, lök och morötter. Bryn i ca 5 min tills de fått fin färg. Häll i tomatpuré och låt bryna ytterligare någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt vin, fonderna och eventuellt lite vatten så att köttet och grönsakerna precis täcks. Låt sjuda i 45 min.
  5. Bryn rödbetor och syltlök i ett stekjärn och lägg dem i grytan. Låt allt sjuda ytterligare 20-30 min tills köttet är mört och betorna genomkokta.
  6. Smaka av med salt, peppar och ev mer fond.
  7. Servera grytan rykande het!