Vingryta med högrev, bönor och strössel

33333

En vingryta inspirerad från den italienska kalvgrytan ossobuco. Men vi lagar av billig och benfri högrev av nöt, späder med rödvin och avslutar med ett strössel av apelsin, vitlök och timjan.

För 10 person(er)

Ingredienser

2 kg högrev, benfri
2 lökar, gula
2 vitlöksklyftor
2 morötter
150 g rotselleri, 1 bit
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör
1 apelsin, rivet skal av
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond, koncentrerad
4 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 l bönor, kokta vita (500 g torkade eller 4 burkar

Strössel

1 msk apelsinskal, rivet
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl persilja, hackad
1 msk timjan, repad färsk

Tillbehör

500 g salladssorter, blandade

Vingryta med högrev, bönor och strössel – gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i 2×2 cm bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötter och selleri och skär i små tärningar.
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta.
  3. Fräs grönsakerna och lägg över i grytan.
  4. Tillsätt apelsinskal, timjan och tomatpuré. Häll på kalvfond, rödvin och vatten. Låt grytan koka 1-1 1/2 timme.
  5. Rör i de kokta bönorna och koka ytterligare 5 minuter.
  6. Blanda ihop strösslet och lägg upp i en skål. Servera grytan och garnera med timjan och persilja.