Vindolmar

Recept på vindolmar. Servera gärna vindolmarna, heta eller rumstempererade, på ett fat täckt av vinblad.

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Söndag

Vindolmar – gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll de färska vinbladen i 1–2 minuter, 5–6 löv åt gången. Lyft ur dem med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. De ska bara slakna lite. Konserverade vinblad, som inte behöver slakas, är ofta väldigt salta – skölj dem först och lägg sedan i blöt i hett vatten 3–5 minuter. Skölj igen, låt rinna av.
  2. Häll hälften av citronsaften i en stor bunke. Tillsätt ris, lök, salladslök, dill, mynta, persilja, olivolja, salt och peppar och blanda väl.
  3. Lägg ett vinblad med den sträva sidan upp på en skärbräda (hantera bladen varsamt eftersom de är ömtåliga). Lägg en tesked av fyllningen nära stjälken, vik de två motstående sidorna över fyllningen och rulla ihop hårt som en tjock cigarr. Gör likadant med resten av vinbladen.
  4. Klä in botten i en vid kastrull med vinblad. Lägg de fyllda vinbladen i täta cirklar i kastrullen med skarvarna neråt. Häll över olivolja och resten av citronsaften och lägg en liten uppochnedvänd tallrik ovanpå så att dolmarna inte öppnar sig. Tillsätt hett vatten, täck med lock och sjud sakta i 50 minuter.
  5. Lägg vindolmarna på ett fat täckt av vinblad och servera dem heta eller rumstempererade.

Recept från