Vinbräserad kycklingfilé med ugnsrostade rotfrukter
Ingredienser
- 4 kycklingfiléer - (500 g)
- 0,5 tsk salt - + 1 tsk
- 100 g emmentaler
- 4 lufttorkad skinka - skivor
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 2 dl vitt vin - torrt
- 0,5 msk Maizenaredning - för ljusa såser
- 0,5 tsk salt
Rotfrukter
- 1 kg fast potatis
- 1 fänkål
- 1 stor rödlök
- 2 msk smör
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 små tomater - (10–12 stycken)
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Skala och klyfta potatisen. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Skala och klyfta löken.
-
Blanda potatis, fänkål, lök, smör, olja och salt i en långpanna.
-
Stek mitt i ugnen tills rotfrukterna är lagom mjuka och fått fin färg, ca 30 min. Lägg tomaterna ovanpå när det återstår 10 min av stektiden.
-
Snitta under tiden kycklingfiléerna på längden så att det blir en liten ficka. Strö på 1/2 tsk salt. Skär osten i skivor. Fördela ost- och skinkskivor i fickan på filéerna och vik ihop. Fäst med en tandpetare. Strö på 1 tsk salt.
-
Hetta upp smör och olja i en trång traktör- eller stekpanna. Stek filéerna runt om tills de fått fin färg.
-
Häll över vinet och bräsera kycklingen på svag värme, under lock, 15–20 min, eller tills innertemperaturen är 70°.
-
Ta upp filéerna och håll dem varma under folie.
-
Koka ev ihop vinspadet till 2 dl. Red av med Maizenaredning. Låt koka upp. Smaka av med salt.
-
Ta bort tandpetarna och skär kycklingen i skivor. Servera med rotfrukter, tomater och sås.