1. Sätt ugnen på 225°. Skala och klyfta potatisen. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Skala och klyfta löken.
2. Blanda potatis, fänkål, lök, smör, olja och salt i en långpanna.
3. Stek mitt i ugnen tills rotfrukterna är lagom mjuka och fått fin färg, ca 30 min. Lägg tomaterna ovanpå när det återstår 10 min av stektiden.
4. Snitta under tiden kycklingfiléerna på längden så att det blir en liten ficka. Strö på 1/2 tsk salt. Skär osten i skivor. Fördela ost- och skinkskivor i fickan på filéerna och vik ihop. Fäst med en tandpetare. Strö på 1 tsk salt.
5. Hetta upp smör och olja i en trång traktör- eller stekpanna. Stek filéerna runt om tills de fått fin färg.
6. Häll över vinet och bräsera kycklingen på svag värme, under lock, 15–20 min, eller tills innertemperaturen är 70°.
7. Ta upp filéerna och håll dem varma under folie.
8. Koka ev ihop vinspadet till 2 dl. Red av med Maizenaredning. Låt koka upp. Smaka av med salt.
9. Ta bort tandpetarna och skär kycklingen i skivor. Servera med rotfrukter, tomater och sås.
Vinbräserad kycklingfilé med ugnsrostade rotfrukter
Vinbräserad kycklingfilé med ugnsrostade rotfrukter
Foto: Holger Edström
Stick i en tandpetare som håller den goda fyllningen i kycklingen på plats.
För 4 person(er)
Ingredienser
4 | kycklingfiléer, (500 g) |
0,5 tsk | salt, + 1 tsk |
100 g | emmentalerost |
4 | lufttorkad skinka, skivor |
1 msk | smör |
1 msk | olivolja |
2 dl | torrt vitt vin |
0,5 msk | maizena redning, för ljusa såser |
0,5 tsk | salt |
Rotfrukter
1 kilo | fast potatis |
1 | fänkål |
1 | stor rödlök |
2 msk | smör |
2 msk | olivolja |
2 tsk | salt |
1 kvist | små tomater, (10–12 stycken) |