4.74.74.74.74.7

Vinbladsdolmar är en klassisk rätt från Grekland och Mellanöstern. Vinbladen finns att köpa i asiatiska butiker.

För 45 dolmar

Ingredienser

0,5 burk vinblad, cirka 335 g
5 dl ris, rundkorningt
1 gul lök
2 msk olivolja
1 liter vatten
1 msk salt
1 kruka mynta
1 kruka bladpersilja
2 krm svartpeppar, nymald

Kokning:

1 dl vitt vin, torrt
1 dl vatten
0,5 dl olivolja

Garnering

citronklyftor
flingsalt

1 timme + 25 minuter i ugn

Vinbladsdolmar – gör så här:

  1. Lägg vinbladen i kokande, lättsaltat vatten och låt sjuda ca 5 min. Spola av bladen med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Skölj riset i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min. Tillsätt vatten och salt och låt koka under lock ca 30 min. Låt riset svalna.
  3. Hacka mynta och persilja. Blanda ner örterna i riset och tillsätt peppar. Sätt ugnen på 200°.
  4. Fördela lite ris på ett vinblad. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en liten långpanna. Häll över vin, vatten och olja. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Låt dolmarna kallna.
  5. Lägg dolmarna på ett fat. Garnera med citronklyftor och strö över flingsalt.
    Grekisk-buffé

    Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Buffémat, Grekiskt, Grönsaker, Veganskt